Salam.
Bila offday saya baru ada masa lebih sedikit untuk buat breakfast Kayla and ambik gambar bagai. Kalau hari kerja, saya buat juga sarapan untuk Kayla tapi memang tak sempat nak ambik gambar sebab keluar rumah je dalam pukul 07:45am, singgah rumah mama drop Kayla and time tu gak laa nak masak makanan Kayla. Tetiba tangan saya jadi banyak cam sotong sebab kelam kabut haa nak siap kan sebelum pukul 08:30am. Nak kena log in kat office before pukul 09:00am.
First time saya nak share makanan Kayla kat sini sebab saya selalu baca blog MaghFarah untuk resepi-resepi best untuk Kayla. Bila ada resepi, kita try laa buat sendiri iyo dok. Bak kata Kak Farah, ramai lagi mommy kat luar sana with lots of recipes and berkhasiat tapi dorang tak kongsikan. So, bila saya kongsi harap dapat sama-sama bagi makanan berkhasiat untuk anak-anak kita. Bukan laa saya ni fussy sangat pasal makanan anak saya, saya try as much as I can sebab kalau saya sendiri sumbat anak saya dengan makanan yang bukan-bukan, belakang saya lagi laa ramai yang akan suap dia makanan yang saya tak suka. At least boleh reduces kan sedikit. #nosaltnosugar
Kawan saya pesan, buat blog jangan mebebel banyak sangat, suruh bubuh gambar banyak-banyak. hihi baikkk laa. Tapi entri ni ada 2 je gambar. hehehe
Mee Suah Goreng
Bahan-bahan:
Segulung mee suah
Sayur (celery,peas and carrot)
Bawang putih and bawang merah untuk menumis
Homemade chicken stock (dalam gambar tu chicken stock TqahNasir)
Mula-mula rendam mee suah dalam air panas sampai lembut, and tos kan. Tumis bawang putih and merah sampai naik bau, masukkan sayur semua and chicken stock. Bila sayur dah lembut boleh laa masukkan mee suah and kacau sampai kering. Kalau nak berkuah, masukkan lebih chicken stock. Siap.
Baby 10 bulan dah boleh makan ni, kalau tak makan kasar, sila laa blend. Kayla time ni dah boleh makan kasar sebab dia gatal gusi. So makanan ni secara tidak langsung boleh garu-garu gusi dia. hahaha
Letak dalam termos nak bagi tahan panas sebab kalau nak panaskan nanti takot jadi soggy.
No comments:
Post a Comment