Salam.
Hari tu dah cerita pasal multipurpose lunch box ni kan dekat entri ini. Nak tunjuk hari ni masak ape plak. Well, macam biasa laa chef kita Shilla Mei, sebab tangan Shilla Mei ada magic. Saya tukang potong sayur and tukang makan je. huhu
Sup Telur & Carrot and Timun Masak Udang. Masak timun tu sepatutnya kering kalau masak pakai api, haha first trial jadi berair la pakai kaedah stim, Tu pun kitorang tutup pakai plastic makanan tu. Kalau tak, wap air masuk lagi banjir laa masak timun kitorang. Ni resepi Shilla Mei, saya tak makan sangat timun, tapi resepi yang ni memang terangkat, sedap woo. Kalau masak pakai api mesti lagi sedap, lepas tu tambah telur last-last tu. Yummy yummyy.
Sup Telur macam biasa, hiris carrot nipis-nipis, campak kiub ayam 1, daun bawang sikit, minyak bijan sikit, boiling dulu bagi carrot lembut then baru masukkan telur, Siapp.
Ayam Masak Kicap Champion Shilla Mei pakai Lunch Box.
Bahan-bahan nya adalah :
Kicap pedas manis Mahsuri
Sos tiram
Minyak bijan
Sos cili
Black pepper
Dada ayam
Cili Api
Daun sup
Bawang besar
Campur semua bahan, gaul-gaul bagi sebati. Kitorang perap dalam 30 minit, baru masukkan dalam lunch box.
Hasilnya setelah masak selama 1jam. Ayam sangat moist, perasa semua masuk dalam isi ayam. Rasa pedas-pedas manis makan dengan nasi panas. Fuhh, yummy. Enjoy.
No comments:
Post a Comment