Sunday 15 May 2016

Spiral Vegeroni Carbonara

Salam,

Semalam balik rumah tak tau nak masak apa. Penat dekat office pun tak abis lagi sebab terpaksa buat OT pulok. Sampai rumah pun dah pukul 8:30 malam. Gi amek Kayla dekat rumah Mama, penat main kot dekat rumah Mama, tak sampai 5 minit masuk kereta, Kayla selamat beradu. 

Dukung masuk dalam rumah, tak bawah naik bilik dia la. Malas. Nanti kalau dia tidur dekat atas, kena ada orang teman kat atas. Letak je laa kat bawah, senang nak masak nak tengok tv. Bentang toto, letak bebear dia keliling. Sambung juga tido ha. 


Terbongkang. 


Daddy tengah masak masa ni, blend cili, terus beralih tempat. Ingatkan dah nak bangun, selamat tido balik. hehe Boleh laa Mommy masak Spiral Vegeroni Carbonara dengan aman nya. 


Masa tengah rebus pasta tu, teringat Risa ada bagi cheesekut hari tu, cheesekut topping with mango. 


Risa buat cheesekut ni first time, tapi sedappp tau. Rasa lemak-lemak manis, masin-masin cracker tu, dengan mango dia lagi yang rasa macam harum manis. Tetiba rasa macam nak buat sendiri. Nak letak cream tu extra, yummyyy dap dap. 


Ni pasta yang I pakai, Spiral Vegeroni San Remo. Yang colourful tu. Bagi I rasa dia sama je.
Rebus pasta ni 7 minit, lepas tu tos air dan letak tepi dulu.  


Bahan-bahan:

Pasta segenggam
Bawang putih 4 ulas
Garlic Spread satu sudu kecil
Secubit lada hitam
2 slices Cheddar cheese
Secawan susu segar
2 sudu besar grated cheese Bega
Udang 
Ayam



Cer tengok ayam tu, kecik-kecik comel je kan sebab tu ayam Kayla, I perasan Kayla kalau letak ayam isi yang macam ni dia tak nak makan. Kalau ayam belah kepak, yang dibuat sup kan lembut isi dia dari dada ayam. Kepak ayam tu laju je dia makan, so yang isi ayam ni Mommy dah buat kecik-kecik frozen untuk senang pagi-pagi ambik je seketul masuk dalam makanan. Senang kannn. 



Mula-mula panaskan olive oil dengan garlic spread, tumis bawang putih sampai agak garing baru masukkan lada hitam. Belanga I korang jangan gelak pulak, hehe yang ni jugak laa yang sedap nak masak. Mesti korang kutukkan, 'ko dah tau nak masuk blog, pakai laa yang lawa sikit'  tak yah nak hipokrit sangat laa. hehe


Lada hitam and bawang putih dah garing, boleh laa masukkan isi ayam. Isi ayam ni kecik-kecik so tak ambil masa yang lama nak masak.


Ayam dah masak, masukkan udang pulak. I ni pantang kalau udang overcooked! Pantang wokey! Udang ingat murah zaman-zaman sekarang ni? RM29.90 sekilo udang size M je pun. 
Syukur laa dapat makan jugak udang kan. 


Udang tu I gaul-gaul sikit je, half cooked je, I masukkan susu full cream, nak pakai fresh cream pun boleh. Kalau takut muak, jangan letak banyak sangat susu, campur sedikit air masak, so tak de laa nanti tak boleh nak makan banyak sebab muak kan. 


Susu dah mendidih je, masukkan cheese slices.


Kacau sampai cheese melt dalam kuah. 



Agak-agak dah melt, boleh laa campak pasta. Gaul rata sampai semua kuah salut pasta.



Last sekali masukkan grated cheese cap Bega. Yang ni tak sure pulak jenis cheese dia, sebab tak de pulak tulis cheddar ke apa ke. Banyak I beli cheese untuk Kayla, tapi Kayla tak boleh selalu makan cheese, nanti dia muak. So, tanak la simpan lama-lama, Mommy laa makan jawab nya. 

Gaul rata and siappppp. Boleh ngap!


Spiral Vegeroni Carbonara

Versi yang ni saja buatkan kering tak de kuah. Kalau nak yang banjir ade kuah, boleh tambah susu and air sedikit ye. Dap dap dap. 


Ni tanda nya sedap ke tak?????  Jawab laa sendiri. 


Menu untuk Daddy Kayla, Goat Meat Stew with Poundo. 






No comments:

Post a Comment